(88) Gaji Ayah RM20 Sejam


Seorang bapa pulang ke rumah dalam keadaan letih disambut baik oleh anaknya, Amin yang berusia 7 tahun. Sambil mengangkat briefcase ayahnya, si anak mula bertanya;

"Ayah...ayah. . boleh Amin tanya satu soalan?"

"Hmmm....nak tanya apa? Ayah penat ni!"


"Ayah... berapa pendapatan ayah sejam di pejabat?"


"Itu bukan urusan kamu, buat apa sibuk-sibuk nak tanya?" Si ayah mula menengking.


"Amin saja nak tahu ayah... Tolonglah beritahu berapa pendapatan ayah sejam di pejabat?" Si anak mula merayu pada ayahnya.


"20 ringgit sejam. Kenapa nak tahu?" (Jerkah ayahnya lagi).


"Oh, 20 ringgit..." (sambil menundukkan mukanya). "Ayah, boleh tak bagi Amin pinjam 10 ringgit dari ayah?"


Si ayah mula menjadi berang dan berkata, "Oh, itu ke sebabnya kamu tanya pasal pendapatan ayah? Kamu nak buat apa dengan duit tu? Mintak sampai 10 ringgit? Nak beli mainan lagi???"

"Ayah penat-penat kerja cari duit, kamu senang-senang nak membazir ya... Sudah, pergi masuk bilik.. tidur! Dah pukul berapa nih...!!" Sergah ayahnya lagi.


Si anak itu terdiam dan perlahan-lahan kembali ke biliknya. Si ayah duduk di sofa sambil memikirkan mengapa anaknya yang sekecil itu meminta duit sampai 10 ringgit. Kira-kira 2 jam kemudian, ayah kembali tenang dan terfikir kemungkinan besar anaknya benar-benar memerlukan duit untuk keperluan di sekolah kerana anaknya tak pernah meminta wang sebegitu banyak sebelum ini.


Dengan perasaan bersalah, si ayah melangkah menuju ke bilik anaknya. Didapati anaknya masih belum tidur.

"Kamu benar-benar perlukan 10 ringgit? Nah.. ambil ni" Si ayah mengeluarkan sekeping duit warna merah. Si anak itu segera bangun dan tersenyum girang.

"Terima kasih banyaklah ayah!" Lalu dia mengangkat bantalnya dan mengeluarkan sekeping nota 10 ringgit yang sudah renyuk tersimpan di bawah bantal. Bila ternampak duit itu, si ayah kembali berang.

"Kamu dah pun duit 10 ringgit tu. Kenapa kamu mintak duit lagi??? Dan dari mana kamu dapat duit tu??" Amin tunduk... tak berani dia menentang mata ayahnya.

Sambil menggenggam kemas duit itu, dia menerangkan, "Duit ni Amin kumpul dari belanja sekolah yang ayah bagi hari-hari. Amin minta lagi 10 ringgit kat ayah sebab Amin tak cukup duit..."

"Tak cukup duit??? Nak beli apa? Hahh?? Nak beli apa???" Jerkah ayahnya lagi.


"Ayah.... sekarang Amin dah ada 20 ringgit. Nah, ayah ambil duit ni. Amin nak beli sejam dari masa ayah di pejabat tu. Amin nak ayah balik kerja awal esok. Amin rindu nak makan malam dengan ayah." Jelas Amin sambil berlalu tanpa memandang wajah ayahnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan