(70) Masuk Islam Kerana Kajian Kulit


Professor Tagata Tagasone, Ketua Jabatan Anatomi dan Embriologi di Universiti of Shiang Mai di Thailand telah mengucap dua kalimah syahadah semasa Persidangan Perubatan Saudi Ke-8 di Riyadh. Dia telah mendapat hidayah apabila diketahui hasil kajian para saintis yang pakar dalam bidang kulit (dermatologi) telah lama diterangkan di dalam al-Quran lebih 1400 tahun yang lalu. Professor Tagasone begitu yakin adalah mustahil ayat al-Quran yang menceritakan secara terperinci mengenai sifat kulit manusia datangnya daripada seorang manusia bernama Muhammad saw. Lalu diberitahu kepada Professor Tagasone bahawa ayat al-Quran itu adalah ayat-ayat Allah s.w.t yang diwahyukan kepada Nabi Muhammad s.a.w.

Apakah hasil kajian tersebut sehinggakan seorang saintis dermatologi yang hebat terasa begitu bodoh kerana kajiannya yang dianggap canggih telah terdapat dalam al-Quran? Kajian saintis membuktikan bahawa rasa sakit apabila dibakar badan manusia ini adalah pada sel-sel yang terdapat pada kulit manusia. Apabila kulit manusia terbakar maka sel-sel yang memberi rasa sakit ini akan musnah. Maka manusia tidak akan merasa sakit lagi apabila sel-sel ini terbakar (tetapi manusia akan mati selepas itu).

Jadi kalau di akhirat nanti apabila manusia dibakar dalam api neraka
adakah mereka tidak akan merasa sakit, hanya sakit apabila dibakar kali pertama? Jawapannya ialah ayat al-Quran surah ke-4, ayat ke 56 yang bermaksud;

"Mereka yang menolak ayat-ayat Kami. Kami akan campakkan mereka ke dalam api berkali-kali sehingga kulit mereka terbakar hangus. Kami akan gantikan kulit mereka dengan kulit yang baru supaya mereka merasakan azab. Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa, Maha Bijaksana".

Maka beruntunglah Professor Tagasone yang telah memeluk agama Islam dalam keadaan suci , bersih. Sesiapa yang tidak hendak menerima Islam dan mengamalkan segala apa yang terkandung di dalam al-Quran, maka Allah akan pilih orang lain untuk menerima hidayah-Nya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan