(33) Pasukan Nasyid Sekolah: Sejarah & Nostalgia (ii)

Pada tahun 2003, pasukan nasyid sekolah diwakili oleh pelajar-pelajar perempuan. Bilangannya dikurangkan kepada 9 orang sahaja dengan vokalis utamanya Nur Ain bt. Dzulkiflee yang tidak kurang hebatnya. Tahun tersebut menyaksikan nama kumpulan turut berubah menjadi 'Soutus-Sofwa' dengan mendapat Naib Johan di Peringkat PPD untuk melayakkan diri ke Peringkat Negeri di SMU Falahiah, Pasir Pekan (2003).

Soutus-Sofwa 2002-2003 (Solo:Ain)

Pada tahun-tahun berikutnya, pasukan nasyid sekolah dengan vokalis utamanya Nursyazanianis bt. Shafie pernah beberapa kali memenangi pertandingan di peringkat QIT tetapi gagal di peringkat PPD. Syaza menunjukkan minat dalam bidang nasyid sejak dalam Tahun 3 lagi di mana beliau merupakan peserta termuda pada ketika itu. Beliau juga merupakan pemenang Pertandingan Syair Peringkat QIT dan mendapat tempat ketiga di Peringkat PPD. Kali ini, Cikgu Nik sekali lagi terpaksa bermain keyboard walaupun sudah lama pencen dalam bidang tersebut.

Soutus-Sofwa 2004 & 2005 (Solo: Sayaza)

Mulai tahun 2006, suatu pembaharuan telah dilakukan di mana para ahli terdiri daripada 3 pemuzik (dengan hanya 3 jenis alat muzik sahaja dibenarkan) dan 6 orang penasyid. Vokalis utama pada waktu itu ialah Siti Sarah bt. Mohd. Hassan Hilmi. Sarah merupakan adik kepada Aliff yang pernah menjadi vokalis utama nasyid (1999-2001). Beliau juga telah memenangi Pertandingan Bintang Kecil Peringkat QIT pada tahun 2008 dan tempat kedua di Peringkat PPD.

Siti Sarah

Jika dulu, pasukan nasyid sekolah tidak bermain apa-apa alat muzik, namun seiring dengan perkembangan masa dan syarat terbaru, sekolah kita tidak ketinggalan. Pasukan kita pada mulanya hanya bermain alat bongo, tamborin dan maracas tetapi mulai tahun 2009, alat muzik pasukan kita telah diubah kepada bongo, conga dan shaker. Memandangkan saya tidak mempunyai kemahiran bermain alat perkusi terutamanya bongo dan conga, maka jurulatih luar terpaksa diimport iaitu dari kalangan bekas pelajar (juga bekas ahli kumpulan nasyid) sekolah ini yang kini aktif bernasyid di sekolah mereka (SMKA Melor, Padang Raja).

Soutus-Sofwa 2006 (Solo: Sarah)


Soutus-Sofwa 2007 (Solo:Sarah)

Soutus-Sofwa 2008 (Solo: Sarah)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan